Veelgestelde vragen.

Algemeen

Als jouw foto zonder toestemming gebruikt wordt, is de gebruiker jou hiervoor een vergoeding verschuldigd. Onrechtmatig gebruik van auteursrechtelijk beschermde werken is namelijk niet alleen asociaal, maar ook illegaal en dient gecompenseerd te worden. Wat jij kunt doen is ons inschakelen. Wij gaan vervolgens voor jou aan de slag en regelen de vergoeding, zodat jij intussen verder kunt werken aan jouw fotografie. Onze kosten verhalen we op de tegenpartij (dus no cure, no pay).

Geen. Wij regelen namelijk de vergoeding voor jou en halen onze kosten hier eerst van af voordat we jou uitbetalen. Zo krijg jij dus nooit te maken met kosten en kan het jou alleen maar wat opleveren.

In Nederland is het niet nodig om een copyright notice te vermelden om auteursrechtbescherming tot stand te brengen. Het werk is automatisch beschermd en de maker heeft automatisch het auteursrecht.

In de Europese Unie vervalt het auteursrecht 70 jaar na het overlijden van de maker van het werk. Is het werk van een bedrijf of is de maker onbekend? Dan geldt een termijn van 70 jaar na de eerste publicatie van het werk.

Wederpartij

Als jij een brief van ons hebt ontvangen, betekent dat waarschijnlijk dat je een foto of afbeelding onrechtmatig hebt gebruikt. Dat wil zeggen: je hebt geen vergoeding betaald aan de maker van de foto/afbeelding.

Neem dan zo snel mogelijk contact met ons op via hi@nl.legal. Als het blijkt dat je inderdaad ten onrechte een brief hebt ontvangen, zullen wij het dossier per direct sluiten.

Onze brief is een verzoek en moet gezien worden als een voorstel. Het is aan jou om te besluiten of je het voorstel accepteert of niet. Accepteer je niet, dan behouden wij ons wel het recht om een procedure te starten. Het is hierbij mogelijk dat (een gedeelte van) de procedurekosten ook op jou worden verhaald.

Betalen kan eenvoudig via iDeal (ga daarvoor naar de pagina Wederpartij) of door het openstaande bedrag handmatig over te maken naar NL93 ABNA 0554 4911 41 t.n.v. Stichting Derdengelden, o.v.v. je dossiernummer. Na correcte en volledige betaling wordt het dossier direct gesloten.

Dat kan. Onze opdrachtgever moet hier wel toestemming voor geven. Het aanvragen van een betalingsregeling kan via de pagina Wederpartij.

Niet eens met de vordering? Het indienen van een bezwaar kan via de pagina Wederpartij.

Je hebt de foto(‘s) dan al zonder toestemming van de maker gebruikt en je hebt daarmee het auteursrecht al geschonden. Zelfs als je de foto(‘s) vanaf nu niet meer gebruikt, is er nog steeds een vergoeding verschuldigd.

Volgens het auteursrecht ben jij verantwoordelijk voor het gebruik van foto(‘s) en afbeeldingen op jouw website of in jouw folder/tijdschrift of ander werk. Dit is óók het geval wanneer de foto’s zijn geplaatst door een werknemer of iemand die jij hebt ingehuurd. Je kunt hen in dat geval natuurlijk wel altijd zelf contacteren.

Google maakt heel duidelijk dat afbeeldingen in hun zoekresultaten aan auteursrecht onderhevig kunnen zijn. Het is jouw verantwoordelijkheid om er vervolgens voor te zorgen dat je de gebruiksrechten hebt.

Het is niet verplicht om een copyright op de foto of afbeelding te vermelden. Het feit dat er geen copyright op vermeld staat, betekent niet dat de auteur zijn/haar rechten heeft opgegeven. Het auteursrecht bestaat namelijk automatisch en is intrinsiek aan het werk verbonden, ook wanneer het niet expliciet genoemd wordt.

Handige links

De Auteurswet – Nederlandse Overheid

Is jouw vraag onbeantwoord gebleven?

Neem in dat geval gerust contact met ons op.